Topení s klimatizací – levná a účinná alternativa tepelného čerpadla

7.4.2023

Klimatizace jsou primárně spojované s chlazením domů, bytů, kanceláří, obchodů,... Ale víte, že dokáží i velmi efektivně topit? Fungují totiž na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Tak proč této méně známé funkce nevyužít, když už jste si klimatizaci pořídili... Navíc, přitápění nebo rovnou vytápění klimatizací má celou řadu výhod.

Ve zkratce – jak funguje topení klimatizací

Jak už jsme se zmínili, klimatizace pracují na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch, kdy při vytápění dochází k obrácené distribuci tepla = vnější jednotka se ochlazuje a tím na ní kondenzuje vlhkost, zatímco vnitřní jednotka vytápí váš interiér. Klimatizace jsou takto schopné spolehlivě vytopit místnost až do venkovní teploty -20°C. Nejefektivnější jsou ovšem při -5°C. 

 

Vytápění klimatizací všeobecně patří mezi nejefektivnější, nejekonomičtější a především nejekologičtější způsob topení vůbec. V zámoří a v Japonsku je velmi rozšířené, ovšem pomalu a jistě se už dostává i do českých domácností. 

 

Tak pojďme se na všechny výhody podívat blíže. 

 

Topení klimatizací JE LEVNÉ

Jakto? Klimatizace totiž dokáže vyprodukovat několikanásobně více tepla, než kolik spotřebuje elektrické energie pro svůj provoz. Vy tak platíte pouze elektrickou energii, která pohybuje tepelným čerpadlem (kompresorem) a ventilátorem klimatizace. 

 

POZOR! Aby vyprodukované teplo bylo oproti spotřebované elektrické energii co největší, musíte vybírat klimatizace s co nejvyšší energetickou účinností – veškeré naše jednotky splňují energetickou třídu A+, často A++ i A+++! Další důležité informace najdete na naší stránce: Spotřeba klimatizací – důležitý je samotný výběr i efektivní používání.

 

„Kolik tedy zaplatím za topení klimatizací?” 

- cena za kWh elektrické energie je při běžném tarifu aktuálně 7,15 Kč 

- příkon nejčastěji námi prodávaných klimatizací je cca 0,75 kW

- cena za hodinu topení je tak cca 5,4 Kč

- při běžném topení 10 h/denně po dobu 1 chladného zimního měsíce tak zaplatíte cca 1 620 Kč

 

Díky klimatizaci navíc můžete získat levnější sazbu elektrické energie

Pokud topíte klimatizací, můžete získat distribuční sazbu D56d, nebo D57d, díky které zaplatíte za topení o polovinu méně, tedy cca 810 Kč/měsíčně.

 

Suma sumárum:

- oproti přímotopům tak zaplatíte až 5x méně

- oproti kotlům na tuhá paliva zaplatíte až 2,5x méně (a nemusíte přikládat)

- oproti plynovým kotlům zaplatíte až o půlku méně 

 

Navíc cena za klimatizaci je v podobné cenové hladině jako za kotel na tuhá paliva. Nečekají vás ale žádné stavební úpravy, složitá pokládka trubek ani stavba komínu. 

 

Topení klimatizací JE RYCHLÉ A JEDNODUCHÉ

Ne rychlé, ale přímo nejrychlejší – vzduch v místnosti se ohřeje téměř okamžitě. Většinou od 2 do 5 minut, a to v závislosti na velikosti prostoru a dalších faktorech (např. u radiátoru pocítíte teplo v místnosti mezi 15 až 20 minutami). Stačí pouze jedním stiskem na ovladači zvolit režim topení.

 

Díky klimatizacím můžete ZVLÁŠŤ VYTÁPĚT JEDNOTLIVÉ MÍSTNOSTI

Pokud máte více klimatizací, například v ložnici a obývacím pokoji, můžete si přitopit pouze v jednom z těchto pokojů. Zároveň si pošlete teplo přesně tam, kam potřebujete:

 

- když nemáte rádi průvan, klimatizace bude teplý vzduch foukat tam, kde se zrovna nenacházíte

- když je vám zima, pošlete si teplý vzduch přímo na sebe

 

Klimatizace fungují i jako ČISTIČKY VZDUCHU

Klimatizace vám nahradí i čističku vzduchu. Např. Samsung Wind-Free obsahuje velmi účinný antibakteriální, antivirový a antialergenní filtr. Nutností je samozřejmě dbát na pravidelný servis klimatizace.   

 

Potřebujete vybrat tu nejlepší klimatizaci na topení?

Kontaktujte nás. Pomůžeme vám vybrat ideální klimatizaci, navrhneme optimální řešení a pošleme cenovou nabídku kompletní montáže. To vše nezávazně a zdarma.

 

spolecna23-1

 

Kontaktní formulář

MONTÁŽ KLIMATIZACÍ

SAMSUNG Wind-Free™ Comfort AR09TXFCAWKNEU WiFi

Akční cena vč. montáže: 33 026,-
36 990,- s DPH 12%
Běžná cena 42 549Kč vč. 12% DPH

Hisense Energy Pro Plus QE25 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 36 598,-
40 990,- s DPH 12%
Běžná cena 44 789Kč vč. 12% DPH

Hisense Comfort DJ35 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 32 133,-
35 989,- s DPH 12%
Běžná cena 41 429Kč vč. 12% DPH

ČLÁNKY

Hlučnost klimatizace – obavy hoďte za hlavu

5.2.2024 | Pokud jste někdy v hotelovém pokoji zažili starou klimatizaci, která vám „zpříjemňovala” celou noc svým rachotem, vůbec se nedivíme tomu, že máte vůči klimatizacím předsudky. Jenže u moderních a pravidelně servisovaných klimatizací můžete veškeré tyto obavy z hlučnosti hodit za hlavu – moderní klimatizace jsou výrazně tišší jak vaše lednice.

Výkon klimatizace není to samé jako příkon (spotřeba) klimatizace

5.2.2024 | Ať se vám to neplete a přesně víte, který parametr vám například odpoví na otázku ohledně spotřeby klimatizace. Tak vzhůru do čtení.

Více zde

Referenční klienti

česká-zbrojovka

coop-jednota

hame

linea-nivnice

stavebniny-dek

škoda-auto