7 pravidel, jak správně používat klimatizaci

8.5.2023

Příjemně studený a čistý vzduch je v letních měsících (a stejně tak okamžitý teplý vzduch v zimních měsících) otázkou komfortu doma i na pracovišti. Proto jsou klimatizace tak oblíbené. Navíc, na jejich ovládání není vůbec nic složitého. Jen je potřeba dodržet pár základních pravidel, které vám zaručí, že nebudete například nemocní nebo nebudete hnát spotřebu energie zbytečně do vyšších čísel.

Tak pojďme se na ně podívat.

  1. Volte správnou teplotu

    Vhodné nastavení teploty je alfou a omegou správného používání klimatizace. Proto doporučujeme, aby rozdíl mezi aktuální venkovní teplotou a tou v místnosti nebyl větší než 7 °C. Při větším rozdílu se vystavujete teplotnímu šoku, který by mohl mít dohru na vašem zdraví – prochladnutí, svalové blokace,... Zároveň si tím zvyšujete spotřebu elektrické energie.

  2. Nenechávejte na sebe foukat studený vzduch

    Důležitá je nejen správně nastavená teplota, ale i směr, kam studený vzduch fouká. Není totiž úplně ideální, když chladný vzduch fouká přímo na vás. Chápeme, že v letním vedru to může být příjemné, ale vaše tělo vám za to moc nepoděkuje. Opět můžete prochladnout, chytnou vás záda atp.

    Pokud máte klimatizaci se senzory, které detekují vaši pozici a chlazený vzduch následně fouká mimo vás, nebo systém Wind Free od Samsungu, pak máte o „starost” méně.

  3. Nezapomínejte větrat

    Klimatizace klasické větrání nenahradí. Čerstvý vzduch je čerstvý vzduch. Každopádně větrejte krátce a intenzivně, aby se vzduch v místnosti rychle vyměnil a zároveň, aby se teplota po zavření oken rychle vrátila na původní hodnotu.

    V případě, že máte v domě nebo v kanceláři rekuperaci vzduchu, větrání řešit nemusíte.

  4. Zvlhčujte vzduch

    Klimatizace vysouší vzduch. Aby se vám tak dobře dýchalo a nebolela vás hlava, je důležité jej zvlhčovat.

  5. Klimatizaci dokola nezapínejte a nevypínejte

    Při neustálém zapínání a vypínání klimatizace dochází ke zvýšení spotřeby elektrické energie. Proto je mnohem efektivnější, když klimatizace chladí v létě třeba celý den na 15 % výkonu, než několik hodin na 100% výkonu. Ve chvíli, kdy je v místnosti požadovaná teplota, klimatizace se přepne do režimu pouhé cirkulace vzduchu = nižší spotřeba.

  6. Mějte správně nastavené otáčky ventilátoru

    Ventilátor musí pracovat na maximální otáčky, protože jedině takto dochází k optimálnímu odebírání tepla z místnosti. Pokud máte nesprávně nastavenou kombinaci = nízká teplota při nízkých otáčkách, tvoří se mnoho kondenzátu a příliš studený vzduch špatně proudí do místnosti – u klimatizace je zima a na druhém konci místnosti teplo.

  7. Myslete na pravidelnou údržbu

    Je opravdu důležité, abyste neopomíjeli pravidelný servis klimatizace. Pokud je klimatizace zanesená nečistotami (prach, pyl, plísně, roztoči, bakterie,...), dochází k nižšímu výkonu chlazení, kratší životnosti klimatizace, vyšší spotřebě elektrické energie, zápachu a taky k různým onemocněním. Pokud používáte klimatizaci jen sezónně, tak doporučujeme provést servis 1x za rok.

    Pokud v létě chladíte a v zimě topíte, je na místě servis 2x ročně.

MONTÁŽ KLIMATIZACÍ

SAMSUNG Wind-Free™ Comfort AR09TXFCAWKNEU WiFi

Akční cena vč. montáže: 33 026,-
36 990,- s DPH 12%
Běžná cena 42 549Kč vč. 12% DPH

Hisense Energy Pro Plus QE25 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 36 598,-
40 990,- s DPH 12%
Běžná cena 44 789Kč vč. 12% DPH

Hisense Comfort DJ35 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 31 241,-
34 990,- s DPH 12%
Běžná cena 41 429Kč vč. 12% DPH

ČLÁNKY

Hlučnost klimatizace – obavy hoďte za hlavu

5.2.2024 | Pokud jste někdy v hotelovém pokoji zažili starou klimatizaci, která vám „zpříjemňovala” celou noc svým rachotem, vůbec se nedivíme tomu, že máte vůči klimatizacím předsudky. Jenže u moderních a pravidelně servisovaných klimatizací můžete veškeré tyto obavy z hlučnosti hodit za hlavu – moderní klimatizace jsou výrazně tišší jak vaše lednice.

Výkon klimatizace není to samé jako příkon (spotřeba) klimatizace

5.2.2024 | Ať se vám to neplete a přesně víte, který parametr vám například odpoví na otázku ohledně spotřeby klimatizace. Tak vzhůru do čtení.

Více zde

Referenční klienti

česká-zbrojovka

coop-jednota

hame

linea-nivnice

stavebniny-dek

škoda-auto