Hlučnost klimatizace – obavy hoďte za hlavu

5.2.2024

Pokud jste někdy v hotelovém pokoji zažili starou klimatizaci, která vám „zpříjemňovala” celou noc svým rachotem, vůbec se nedivíme tomu, že máte vůči klimatizacím předsudky. Jenže u moderních a pravidelně servisovaných klimatizací můžete veškeré tyto obavy z hlučnosti hodit za hlavu – moderní klimatizace jsou výrazně tišší jak vaše lednice. 

 

U klimatizace, stejně jako u každého strojního zařízení, musíte počítat s tím, že bude při chlazení nebo topení vydávat určitý hluk. Množství tohoto hluku souvisí s jejím stářím, typem a stavem. Dříve každopádně bývalo opravdu normou, že provoz vnitřní klimatizace byl poměrně hlučný (až 40 dB), ovšem díky pokroku v technologiích se u dnešních klimatizací hlučnosti rozhodně bát nemusíte.   

 

Jen pro představu vám zde uvádíme hladiny hluku běžných zvuků, se kterými se setkáváte. Jde o očekávané úrovně v okruhu dvou až tří metrů od zdroje. 

 

- normální dýchání 10 dB

- šeptání 20 dB

- lednice 32 až 47 dB

- pračka 50 až 75 dB

- myčka nádobí 55 až 70 dB

- fén na vlasy 60 až 95 dB

- mixér 80 až 90 dB

- pneumatická sbíječka 110 dB

 

Jakékoli dlouhodobé vystavování hladinám hluku nad 85 dB vám může způsobit poškození sluchu. A hluk o 140 dB už by vám mohl způsobit i fyzickou újmu (proudové letadlo, siréna námořní lodi, …). 

 

TIP K PŘEČTENÍ: S klimatizací vytopíte svou chalupu RAZ DVA. I z domova. Co si tak prodloužit chatařskou či chalupářskou sezonu do pozdního podzimu nebo dokonce přes celou zimu?

Jakou hladinu hluku mají vnitřní jednotky klimatizace

Vnitřní jednotky dnešních moderních klimatizací mají nejnižší hladinu hluku od 20 dB. Námi prodávané klimatizace od společností Hisense, Samsung, Daikin a LG mají hlučnost od 19 dB, ale najdou se mezi nimi ještě i tišší kousky. Například hladina hluku vnitřní jednotky Hisense Energy Pro Plus se pohybuje od 18 dB a Samsung Wind-Free Elite dokonce od pouhých 16 dB. Což je poloviční hladina hluku oproti těm nejtišším lednicím. 

 

A stejně jako velmi pravděpodobně vůbec nevnímáte svou lednici, protože jde o neustále se opakující zvuk, na který už jste si zvykli, nebudete velmi brzo vnímat ani „hluk” své vnitřní klimatizace. Jediné co, tak si budete užívat příjemného chládku v létě a tepla za pár korun v zimě. 

 

TIP K PŘEČTENÍ: Topení s klimatizací – levná a účinná alternativa tepelného čerpadla. Klimatizace jsou primárně spojované s chlazením domů, bytů, kanceláří, obchodů,... Ale víte, že dokáží i velmi efektivně topit? Fungují totiž na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch.

Jak jsou na tom s hlučností venkovní jednotky 

 

Venkovní klimatizační jednotky mají hladinu hluku od 46 dB, což se dá přirovnat k „velmi hlučné” lednici nebo naopak tiché pračce.  

Jak snížit hluk vnitřní jednotky na minimum

S postupujícím opotřebením musí klimatizační jednotka pracovat namáhavěji, takže je i hlučnější. Nabízí se však několik věcí, které můžete dělat pro to, aby jste hluk klimatizace drželi na minimum:  

 

- pravidelná údržba – pravidelné čištění filtrů, větracích otvorů a tepelných výměníků

- stabilita povrchu – nerovná stěna nebo podlaha může způsobovat vibrace

- snížení otáček ventilátoru – nižší otáčky = nižší hlučnost klimatizace

Kdy už je lepší zavolat specialistu na klimatizaci

Pokud zaregistrujete jakékoliv změny ve zvuku své klimatizace, kontaktujte raději technika, protože to může být známkou vážnějšího problému:

 

- vrzání – klimatizace může vyžadovat vyčištění nebo namazání

- bzučení – může se jednat o nahromadění prachu

- rachot – může být uvolněný rotor ventilátoru

- skřípání – předzvěst problému s ložiskem nebo porucha motoru

 

 

Pokud budete dodržovat plán údržby, pravidelně čistit filtry klimatizace a každý rok si necháte provést odborný servis klimatizace, může počítat s tichým provozem, který od své klimatizace očekáváte. 

 

TIP K PŘEČTENÍ: Pravidelný servis = vyšší životnost klimatizace. Základním předpokladem dobře fungující klimatizace je starost o tuto jednotku = proto je nezbytným předpokladem její pravidelná údržba.

Chcete mít i vy tichou klimatizaci?

Kontaktujte nás. Pomůžeme vám vybrat ideální klimatizaci, navrhneme optimální řešení a pošleme cenovou nabídku kompletní montáže. To vše nezávazně a zdarma. 

 

spolecna23-1 (1)

 

MONTÁŽ KLIMATIZACÍ

SAMSUNG Wind-Free™ Comfort AR09TXFCAWKNEU WiFi

Akční cena vč. montáže: 33 026,-
36 990,- s DPH 12%
Běžná cena 42 549Kč vč. 12% DPH

Hisense Energy Pro Plus QE25 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 36 598,-
40 990,- s DPH 12%
Běžná cena 44 789Kč vč. 12% DPH

Hisense Comfort DJ35 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 32 133,-
35 989,- s DPH 12%
Běžná cena 41 429Kč vč. 12% DPH

ČLÁNKY

Hlučnost klimatizace – obavy hoďte za hlavu

5.2.2024 | Pokud jste někdy v hotelovém pokoji zažili starou klimatizaci, která vám „zpříjemňovala” celou noc svým rachotem, vůbec se nedivíme tomu, že máte vůči klimatizacím předsudky. Jenže u moderních a pravidelně servisovaných klimatizací můžete veškeré tyto obavy z hlučnosti hodit za hlavu – moderní klimatizace jsou výrazně tišší jak vaše lednice.

Výkon klimatizace není to samé jako příkon (spotřeba) klimatizace

5.2.2024 | Ať se vám to neplete a přesně víte, který parametr vám například odpoví na otázku ohledně spotřeby klimatizace. Tak vzhůru do čtení.

Více zde

Referenční klienti

česká-zbrojovka

coop-jednota

hame

linea-nivnice

stavebniny-dek

škoda-auto