Přebytky z fotovoltaiky můžete efektivně využít ke chlazení

15.10.2023

Úspora energií a také ekologie. To jsou jedny z hlavních trendů současní doby. Není tak divu, že si stále více domácností instaluje na střechu fotovoltaické elektrárny (FVE), které přináší finanční úspory a zároveň patří mezi udržitelné zdroje energie. Navíc, s možností získání dotace Nová zelená úsporám nemusí být náklady na pořízení až tak vysoké. 

Letní přebytky energie z FVE – co s nimi?

Je zřejmé, že nejvíce energie z FVE získáte během léta, kdy slunce svítí nejsilněji a také nejdéle. Paradoxně ale spotřeba v letním období bývá menší než během zimy, protože nepotřebujete topit ani tolik ohřívat vodu = fotovoltaické elektrárny produkují mnohem více energie, než spotřebujete nebo uložíte do baterií. Díky tomu vznikají tzv. přetoky do sítě neboli přebytky energie. Co s nimi?  

 

Možností se nabízí několik. Někdo přebytečnou energii prodává, jiný ji využívá k ohřevu vody, třeba i v bazénu, nebo s ní nabíjí svůj elektromobil. Jenže co když se vás ani jedno netýká? Máme pro vás tip, jak energii z FVE v letních měsících efektivně zužitkovat!

Využijte přebytky pro klimatizaci a mějte tepelnou pohodu zdarma 

Letní vedra jsou čím dál intenzivnější. Stačí pár dnů, a i když máte zatažené žaluzie a větráte až po setmění, interiér se vám chtě nechtě vyhřeje. Zároveň ale v těchto dnech jede výroba elektřiny z fotovoltaiky na maximum a vznikají největší přebytky. Tak proč je nevyužít právě pro chlazení? Fotovoltaika a klimatizace se tak v létě stává ideální kombinací, jak si zdarma užívat příjemného chládku. 

 

Klimatizace ale zároveň fungují jako tepelné čerpadla vzduch-vzduch (o topení s klimatizací jsme se už rozepsali v tomto článku: Topení s klimatizací – levná a účinná alternativa tepelného čerpadla). Takže během chladnějších večerů nebo třeba v přechodném období na jaře a na podzim, kdy fotovoltaické panely ještě vyrobí přebytek, si můžete klimatizací přitápět a tím si ještě více snížit náklady na primární vytápění.  

Mějte doma i v kanceláři tepelnou pohodu ZDARMA

Kontaktujte nás. Pomůžeme vám vybrat ideální klimatizaci, která bude chytře spolupracovat s vaší fotovoltaickou elektrárnou, navrhneme optimální řešení a pošleme cenovou nabídku kompletní montáže. To vše nezávazně a zdarma.

 

spolecna23-1

 

MONTÁŽ KLIMATIZACÍ

SAMSUNG Wind-Free™ Comfort AR09TXFCAWKNEU WiFi

Akční cena vč. montáže: 33 026,-
36 990,- s DPH 12%
Běžná cena 42 549Kč vč. 12% DPH

Hisense Energy Pro Plus QE25 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 36 598,-
40 990,- s DPH 12%
Běžná cena 44 789Kč vč. 12% DPH

Hisense Comfort DJ35 WiFi (záruka 5 let)

Akční cena vč. montáže: 33 026,-
36 990,- s DPH 12%
Běžná cena 41 429Kč vč. 12% DPH

ČLÁNKY

Hlučnost klimatizace – obavy hoďte za hlavu

5.2.2024 | Pokud jste někdy v hotelovém pokoji zažili starou klimatizaci, která vám „zpříjemňovala” celou noc svým rachotem, vůbec se nedivíme tomu, že máte vůči klimatizacím předsudky. Jenže u moderních a pravidelně servisovaných klimatizací můžete veškeré tyto obavy z hlučnosti hodit za hlavu – moderní klimatizace jsou výrazně tišší jak vaše lednice.

Výkon klimatizace není to samé jako příkon (spotřeba) klimatizace

5.2.2024 | Ať se vám to neplete a přesně víte, který parametr vám například odpoví na otázku ohledně spotřeby klimatizace. Tak vzhůru do čtení.

Více zde

Referenční klienti

česká-zbrojovka

coop-jednota

hame

linea-nivnice

stavebniny-dek

škoda-auto